MAS

Martial Arts for Seniors

Haarlemmer leert ouderen zichzelf weerbaarder te maken

22 september 2017, 18.48 uur

HAARLEM Ouderen in Nederland vormen een groep die steeds kwetsbaarder wordt. Meer en meer ouderen wonen alleen omdat ze niet meer in een tehuis terecht kunnen. Om deze groep weerbaar te maken komen er meer verdedigingscursussen.

Ton van Rijn uit Haarlem beoefent al ruim 55 jaar full contact karate, Kyokushin stijl, een Japanse vechtkunst. Daarnaast geeft hij training, niet alleen voor jongeren, maar ook voor ouderen van boven de 68 jaar. Daarbij speelt naast vitaliteit ook zelfverdediging een belangrijke rol.

Van Rijn leert ouderen om met onverwachte situaties om te gaan of met dreigend gevaar. Volgens hem kunnen zijn leerlingen op leeftijd goed van zich afslaan. Hij vindt het belangrijk dat ouderen leren om zichzelf weerbaar te maken. “Je krijgt niet alleen meer zelfvertrouwen maar ook conditioneel word je sterker”, aldus van Rijn.

Conditie is een niet te onderschatten onderdeel van zelfverdediging. Van Rijn: “Als je wordt aangevallen en je valt, dan is het ook belangrijk dat je vitaal genoeg bent om jezelf op te vangen zodat je niet breekt.”

De politie heeft nog geen exacte cijfers van overvallen op ouderen, maar het aantal ouderen dat slachtoffer wordt van een overval groeit wel.